Samenwerken, Samengroeien

Honderd Vlaamse horecaondernemers ondersteunen in duurzaam ondernemerschap en personeelsbeleid, dat is wat Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen deden via het begeleidingstraject 'Samenwerken, Samengroeien'. Het doel: ondernemers begeleiden in het optimaliseren van hun financiële stabiliteit, leiderschap en personeelsbeleid, waardoor ze een aantrekkelijke en duurzame werkplek kunnen creëren.

Naar een sterker personeelsbeleid in zes maanden

In mei 2024 vond in iedere provincie een kick-off evenement plaats om het traject onder de aandacht te brengen en mogelijke deelnemers warm te maken om zich in te schrijven. De officiële start vond plaats in Genk, waar ook toenmalig minister van Toerisme Zuhal Demir aanwezig was. Aan de hand van hands-on tools streven we naar een succesvolle en duurzame toekomst, en dat in slechts een half jaar tijd.

Drie pijlers

Ondernemers die deelname aan Samenwerken, Samengroeien doorliepen een traject dat gebaseerd was op drie pijlers: een financiële scan, een ondernemersscan en een ‘employee journey’.

  • Financiële scan: De cijfers van de deelnemende horeca-uitbaters werden geanalyseerd, om verbeterpunten te vinden en remedies te bedenken die specifiek van toepassing zijn op hun zaak. Er werd dus op zoek gegaan naar optimaal rendement.
  • Ondernemersscan: De deelnemers krijgen een juist beeld van hun sterktes, interesses en persoonlijkheid, zodat er bewustere keuzes gemaakt kunnen worden voor het bedrijf.
  • Employee journey: Door medewerkers de mogelijkheid te geven om te groeien, blijven ze voor een langere periode aan boord. Een goeie begeleiding is hier noodzakelijk en was de focus bij deze derde en laatste stap.

De combinatie van de drie pijlers stelde ondernemers in staat hun zaak te versterken op zowel strategisch, operationeel als financieel vlak.

Resultaten en impact

De deelnemende ondernemers willen in de toekomst efficiënter hun gerechten bereiden, focussen op het aanpakken van voedselverlies, hun personeelsbeleid aanpassen en letten op het taalgebruik bij sollicitaties.

Uit de feedback van de deelnemers blijkt dat:

  • 80% van de ondernemers concrete acties ondernam op basis van de financiële scan;
  • 90% van de deelnemers hun personeelsbeleid hebben verbeterd dankzij de inzichten uit de employee journey;
  • 75% van de ondernemers meer zelfvertrouwen heeft gekregen in hun leiderschapsrol door de ondernemersscan.

Een duurzaam personeelsbeleid gaat hand in hand met een gezonde financiële basis. Met het traject Samenwerken, Samengroeien zette Horeca Vlaanderen opnieuw een belangrijke stap in de professionalisering en versterking van de sector, met een blijvende impact op de ondernemers van morgen.