Erkend Friturist
Wie Vlaamse keuken zegt, zegt goudgele frietjes! Om het vakmanschap van frituristen in ere te houden, riep Horeca Vlaanderen samen met Navefri en Vlaio de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven: Erkend Friturist.
Sinds de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen een horecazaak opstarten, met een grote verscheidenheid aan onder meer eethuizen, snackbars, frituren en restaurants tot gevolg. De 'echte' friturist dreigt dan ook verloren te gaan. Daarom riepen Horeca Vlaanderen, Navefri (het Nationaal Verbond van Frituristen) en Vlaio (het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) in het voorjaar van 2022 de erkenning van het vakmanschap officieel in het leven met Erkend Friturist.
Een Erkend Friturist is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet. De ambassadeur van de friet ondertekent de visie en missie van het Vlaams Culinair Manifest en voldoet aan bepaalde vereisten, zoals de voedselveiligheidsnormen van het FAVV, verse frieten gebruiken als grondstof en minstens vijf jaar ervaring hebben.
Intussen telt Vlaanderen al meer dan 500 Erkend Frituristen. Met dit project blijft Horeca Vlaanderen werken aan een sterke en gewaardeerde frituurcultuur.
