EersteKlas
De horecasector biedt werk aan meer dan 86.000 mensen in Vlaanderen, maar kampt nog steeds met een tekort aan geschoolde medewerkers. Met EersteKlas focust Horeca Vlaanderen daarom op de instroom én het behoud van jonge horecatalenten. Het project maakt deel uit van het Excellentiefonds en wil jongeren op een positieve manier warm maken voor een toekomst in de horeca.
"Met Horeca Vlaanderen trekken wij al een aantal jaar aan de alarmbel om zowel de situatie van de huidige werknemers te verbeteren als voldoende toekomstige werknemers voor de sector aan te werven", vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Er zijn enorm veel mensen aan de slag in onze sector, maar het personeelstekort blijft nijpend. Daarom wilden we nog een versnelling hoger schakelen, dus hebben we geen seconde getwijfeld om ons te engageren voor het Excellentiefonds en EersteKlas op te starten. Hiermee focussen we ons echt op de volgende generatie, de horecahelden van morgen. Zo hopen we hun honger aan te wakkeren om aan de slag te gaan in onze mooie sector aan te wakkeren.”
Drie centrale fases
Het project EersteKlas liep tijdens het schooljaar 2023-2024 en 2024-2025 en bevatte drie centrale fases:
- Proeven van de horecawereld: Leerlingen draaien een werkdag mee in een hotel of grootkeuken. Ze ontdekken hier verschillende functies en zetten hun talenten in binnen een reële werkomgeving.
- Schriftelijke proef: Via talentenscans, duurzaamheidsanalyses, herwerking van gerechten en het ontwikkelen van mocktails, reflecteren leerlingen op hun ervaringen.
- Mondelinge pitch: Leerlingen presenteren hun werk in team aan een professionele jury. De presentatie bevat live bereidingen, een rondleiding door de praktijklokalen en een toelichting van het proces.
Awarduitreiking
Na een jaar vol toewijding en inzet is het moment aangebroken om de leerlingen in de bloemetjes te zetten. Tijdens een awarduitreiking worden de deelnemende klassen geëerd voor hun betrokkenheid bij het project.
De winnaars van de laatste editie van EersteKlas (2024-2025) zijn:
- Duaal Keukenmedewerker – BuSO Instituut Mevrouw Goovaerts
- Grootkeuken – PISO Tienen
- Hotel & Keuken – 5THA Ter Groene Poorte
- Sociale Media Prijs – 5THB Ter Groene Poorte
HorecaHelden van de toekomst
“Je kan een projectje voorstellen in de klas, maar als je dat niet eens aan een echt publiek mag voorstellen of daarin niet wordt uitgedaagd, is het allemaal nogal vrijblijvend. Het is dus zeer fijn dat de leerlingen dankzij Horeca Vlaanderen eens kunnen proeven van het échte horecaleven, buiten de school.” – Sabrina Caeckaert, Technisch Adviseur Coördinator van Spermalie.
“Met EersteKlas geven we jongeren een eerlijke inkijk in het horecaleven. We laten hen voelen wat gastvrijheid écht betekent en wat er allemaal bij komt kijken achter de schermen. Deze jongeren zijn de horecahelden van morgen – en dat hebben ze dubbel en dik bewezen.” – Projectverantwoordelijke EersteKlas, Isa Martens.
