Competentiegedreven ondernemen

Goede service begint bij competente medewerkers. Maar in een sector waar talent vinden en behouden een grote uitdaging is, helpt het om anders naar je team te kijken. Via het project Competentiegedreven Ondernemen leer je als horecaondernemer de sterktes van je medewerkers herkennen én benutten.

Samen met ondernemersfederatie Unizo en retailbedrijf PMO, zet Horeca Vlaanderen zich in met het project Competentiegedreven Ondernemen, gesteund door Europa Werk & Sociale Economie (WSE). In 2023 en 2024 werden meer dan 90 trajecten opgestart en volledig afgerond, waaronder 22 horecazaken.

In het huidige horecalandschap blijft het vinden en behouden van gedreven medewerkers een echte uitdaging. Te vaak wordt het probleem rond het personeelstekort uitsluitend vanuit de hoek van het rekruteren bekeken. Met het project Competentiegedreven Ondernemen gooit Horeca Vlaanderen het over een andere boeg: de focus wordt verlegd naar de retentie en versterken van bestaande medewerkers. De deelnemende horecaondernemers worden meegenomen in een uitgebreid traject met duurzame evaluatiegesprekken, talentdetectie en positieve coaching.

Een greep uit het traject:

  • De deelnemers krijgen een duidelijk beeld van de talenten en competenties op hun werkvloer;
  • Praktische tools om de medewerkers en functies beter af te stemmen op ieders sterktes;
  • Een persoonlijke talentscan en begeleiding op maat.

Ondernemers aan het woord:

Zaakvoerder van Brasserie Flore, Cedric Mertens, kijkt tevreden terug op het traject dat hij samen met zijn team doorliep. Zowel voor hem als leidinggevende als voor zijn medewerkers was het een leerrijke ervaring, waarbij vooral de verwachtingen en taakverdeling per functie duidelijker zijn geworden.

De interne communicatie is er sterk op vooruitgegaan: “Er zijn minder discussies en door frequenter overleg is er meer onderling begrip,” zegt Cedric. Ook zijn evaluatiegesprekken evolueerden dankzij de HR-coaching. Die vinden nu op vaste momenten plaats, en leidinggevenden proberen spontaan meer zicht te krijgen op de sterktes binnen het team.

De slagerij Dierendonck en bijhorende restaurant Carcasse zijn de voorbije jaren sterk gegroeid. Recent werd ook een tweede restaurant geopend. Omdat chef-kok en zaakvoerder Timon Michiels uiteraard niet op twee plaatsen tegelijk kan zijn, was er nood aan twee autonome teams. Het traject Competentiegedreven Ondernemen bood daarbij de juiste ondersteuning: het hielp Timon om teamstructuren uit te bouwen en talenten gericht in te zetten. De video rond het traject bij Carcasse kan je hier bekijken.

Neem ook een kijkje achter de schermen van een talentscan bij restaurant Elckerlijc.