Algemene Verkoopsvoorwaarden

De coronacrisis ligt inmiddels al even achter ons. Naast heel wat kopzorgen heeft het ons ook enkele interessante vaststellingen over het toenmalige model van algemene voorwaarden voor restaurants, cafés en hotels bezorgd. Zo werd ondervonden, bijvoorbeeld, dat bepalingen rond overmacht – zoals een verplichte sluiting omwille van de volksgezondheid – ontbraken.

Vanuit bovenstaande vaststellingen heeft Horeca Vlaanderen een update/aanpassing van het model van Algemene Verkoopsvoorwaarden voor restaurants, feestzalen, cafés en de logiessector gemaakt. Zo kan je jezelf als horecaondernemer voortaan wapenen tegen discussies. Als lid van de federatie kan je deze gratis opvragen: vul het contactformulier in en wij bezorgen dit aan jou!

Vernieuwingen

De voornaamste aanpassingen gebeurden dus in de bepalingen over prijs, overmacht en onredelijke verzwaring van de verbintenis.

Dankzij de clausule van overmacht bevrijdt iedere horecaondernemer zich van zijn/haar verbintenis bij overmacht – bijvoorbeeld ingeval van een ongeval, uitzonderlijke weeromstandigheden of natuurrampen en bij een bevel tot verplichte (gedeeltelijke of gehele sluiting) omwille van een pandemie – zonder dat hun gast(en) aanspraak kan/kunnen maken op een schadevergoeding. Een hele vooruitgang!

Dankzij de clausule van overmacht bevrijdt iedere horecaondernemer zich van zijn/haar verbintenis bij overmacht – bijvoorbeeld ingeval van een ongeval, uitzonderlijke weeromstandigheden of natuurrampen en bij een bevel tot verplichte (gedeeltelijke of gehele sluiting) omwille van een pandemie – zonder dat hun gast(en) aanspraak kan/kunnen maken op een schadevergoeding.

Een hele vooruitgang!